Henna-Riikka Honkanen, högklassigt nyförvärv till UIK

Umeå IK FF kan nu presentera ytterligare ett finskt nyförvärv av högsta rang. Till säsonguppstarten ansluter anfallaren Henna-Riikka Honkanen som närmast kommer från spel i Italienska högstaligan Serie A och JyPK i finska damligan.

Henna-Riikka Honkanen:

– Jag har verkligen fått ett trevligt intryck av Umeå IK FF. Samuel har förklarat sina planer väldigt bra och allt kring organisation och omgivning verkar professionellt i föreningen. Jag är mycket peppad inför den nya säsongen och hoppas jag kan hjälpa till med att ta laget tillbaka till OBOS Damallsvenskan igen.

Huvudtränare Samuel Fagerholm:

– Henna-Riikka är en ytterst spännande spelare, hon har många egenskaper som jag upplever som rätt ovanliga. Hennes fysik gör henne till en svår motståndare att möta och det är något jag känner till efter många matcher mot henne i finska ligan. Utöver hennes dominans i targetspel och huvudspel så är hon också en klok spelare som både kan spela fram sina medspelare och själv komma till bra målchanser. Det känns väldigt bra att få ha henne i vårt lag och jag både tror och hoppas starkt att hon kommer bidra till goda resultat på planen.

Kort om Henna-Riikka Honkanen:

Henna-Riikka Honkanen är född i Kuopio, Finland, 1994. Som 7-åring började hon spela fotboll i Klubi-36 i Idensalmi (på finska Iisalmi) strax norr om Kuopio. 2010 återvände Henna-Riikka till Kuopio där hon gjorde debut i seniorsammanhang med KMF, Kuopion Mimmifutis, som 15-åring. Hon har också spelat med Pallokissat i Kuopio samt med finska U16-landslaget. 2014 drabbades hon av en skada och en knäoperation som höll henne borta från fotbollen under en längre period. Henna-Riikka flyttade till Jyväskylä 2016 för att studera fysioterapi och återupptog sitt fotbollsspelande genom att ansluta till JyPK, Jyväskylän Pallokerho, i finska damligan. Hennes comeback på fotbollsplanen var fantastiskt framgångsrik och inför säsongen 2019/2020 värvades hon till Pink Bari i Italienska Serie A. Den italienska säsongen avbröts dock i förtid p g a pandemin. Henna-Riikka valde därför att återvända till Finland och har nu under hösten åter spelat med JyPK. Nu tar hon färjan över Kvarken till Umeå och Umeå IK FF där hon ansluter till den gemensamma träningsstarten 7 januari. Henna-Riikka planerar också för att gå Mastersprogrammet i Folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.

Umeå IK FF