NIU – inkörsporten till elitfotbollen

Är du sugen på att kombinera elitinriktad fotbollsutbildning med gymnasiestudier? Då är NIU, Umeå Elitidrottsgymnasium på Maja Beskow-skolan, det självklara valet. Då får du fotboll på skolschemat i gymnasiet och samtidigt möjlighet till en utvecklande elitsatsning.

Fotbollsutbildningen har en tydlig elitfotbollskaraktär där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit. Nationellt godkänd fotbollsutbildning innebär bland annat att ansvarig tränare håller högsta klass och har en utbildningsnivå på lägst ”Elite Youth A diploma” på Svenska fotbollsförbundets tränarstege.

Umeå IK FF har ett nära samarbete med NIU på Umeå Elitidrottsgymnasium. Samtliga spelare som blir antagna på NIU erbjuds plats i UIK:s organisation. Verksamheten, som startade 2011 som en del av den nya gymnasiereformen, har snabbt blivit en succé och även burit frukt i form av sportsliga framgångar.

– I år kvalificerade vi oss till SM-slutspelet för 8.e året i rad. Det har ingen annan förening i Sverige lyckats med, säger tränaren Andreas Bengtsson. Vi lyckades även nå final i SM för F17 samt det svenska laget som tog sig längst i Gothia elit trophy.

I verksamheten har spelare som Hanna Boubezari, Lina Hurtig och Selina Henriksson utbildat sig som alla spelade i Damallsvenskan 2019. Hela 14 spelare tillhörde truppen i Umeå IK FF när man i år tog klivet upp till OBOS Damallsvenskan.

En annan faktor som visar på kvalitén i verksamheten är att Umeå IK FF är en av tre föreningar som är rankade som femstjärniga när elitföreningen damfotboll (EFD) gör sin årliga bedömning.

Bild: Selina till vänster när hon vann SM-guld

Tydlig röd tråd

Träningen på NIU sköts av just Andreas Bengtsson (Umeå IK FF), Örjan Andersson (tidigare bland annat Umeå FC) och Johan Norberg (målvaktstränare).

Andreas Bengtsson håller i träningar både på skolan och är junioransvarig för Umeå IK FFs juniorverksamhet. Därmed erbjuds träning som går hand i hand med föreningsträning och skolträning, vilket i sin tur skapar en tydlig röd tråd för varje spelares individuella utveckling. Träningstiderna med Umeå IK FF är schemalagda direkt efter skolan så att spelarna får mer tid till studier och fritid.

Noterbart är att man som elev på Umeå elitidrottsgymnasium är unik så tillvida att allt är samlat under samma tak – lärare, tränare och rektor bildar ett gemensamt arbetslag – vilket innebär att man får bra kontroll över både elevens studier och själva elitidrottandet. Det finns dessutom en anställd elevboendekoordinator på heltid som administrerar elevernas boenden som finns som stöd under hela gymnasietiden.

På skolan får eleverna mellanmål förmiddag och eftermiddag. Lunchen serveras på skolan som en foodcourt. Det finns alltid minst tre rätter att välja bland och all mat är lagad från grunden.

Bild: Nuvarande NIU årskurs 2-tjejer.

– All träning sker på förmiddagarna i form av tre pass fotbollsspecifikt och ett pass allmän fysisk träning eller teori, berättar Andreas Bengtsson.

Vid tidigare antagningar har spelare kommit från bland annat Kiruna, Sundsvall, Trelleborg, Härnösand, Örnsköldsvik, ja, ända från Bodö i Norge och Vasa i Finland. Det är med andra ord ingen tvekan om att NIU-utbildningen vid Umeå elitidrottsgymnasium blivit en fullträff, sett både ur en skolmässig och ur en sportslig synvinkel.

– Umeå IK FF har som sportslig målsättning att varje spelare som elitsatsar inom klubbens organisation ska kunna koncentrera sig på sin fotbollsutbildning och samtidigt få en gymnasieexamen, menar Andreas Bengtsson.

Tätt samarbete

I årets A-trupp säsongen 2019 var det 14 st spelare som gått NIU och/eller spelat i juniorlaget tidigare.

– Det täta samarbetet mellan a-laget och juniorlaget – till exempel att man tränar samtidigt – innebär kvalitetstid och lediga kvällar vilket är positivt både för studierna och för den sociala gemenskapen. Vi är dessutom den enda föreningen på elitnivå som har samarbetsavtal med en NIU-skola på orten som finns i Norrland, påpekar Andreas Bengtsson.

Vi satsar även på att eleverna ska få en bra start då vi de senaste åren valt att åka till Gothia Cup med nya NIU-elever samt nuvarande årskurs 1. Inför säsongen åker vi även på utvecklingsläger för att stärka lagsammanhållning och för att lägga fokus på fotbollen under en hel vecka. Senaste åren var vi på läger i Cypern, till våren blir det ett läger i Portugal

Sista ansökningsdag till NIU på Umeå elitidrottsgymnasium för hösten 2019 är den 1 december och givetvis är även spelare utanför distriktet välkomna att komma in med en ansökan.

– Det är viktigt att alla som är intresserade av att elitsatsa verkligen söker och att man inte avstår på grund av tidigare meriter, påpekar Andreas Bengtsson.

Samtliga spelare som söker kommer att kallas till en uttagningsdag måndag den 13 januari.

Ansökningsblanketter/formulär hittar du här:

https://fogis.se/fotboll-i-skolan/fotboll-i-gymnasieskolan/nationella-idrottsutbildningar-fotboll1/

Vid frågor kring utbildningen och samarbetet med Umeå IK FF kan ni kontakta:

Tränare Andreas Bengtsson andreas.bengtsson@umea.se 070-566 88 63

Rektor Henrik Ragnvaldsson henrik.ragnvaldsson@umea.se 090-16 24 05

https://www.skola.umea.se/skolor/gymnasieskolor/maja-beskowgymnasiet/sidor/studera-hos-oss/umea-elitidrottsgymnasium.html

.