Succélaget i Svenska Spel F19 fortsätter leverera spelare till OBOS Damallsvenskan

Umeå IK:s ansedda juniorutbildning fortsätter leverera unga spelare till högsta nivå. Inför säsongen 2020 tar tre spelare steget från klubbens framgångsrika F19-lag till A-laget och spel i OBOS Damallsvenskan. Under säsongen kommer också ytterligare spelare från juniorverksamheten att delta i träning med A-laget som en del i sin fortsatta fotbollsutveckling. De som vi nu inför säsongen 2020 hälsar välkomna till A-truppen är målvakten Clara Karlsson, yttermittfältaren Elvira Fjällström och forwarden Alexandra Sandström.

Clara Karlsson är 18 år och kommer från Örnsköldsvik, moderklubb BK Örnen. Hon kom till Hägglunds IoFK 2015 och började sedan på NIU, Nationell Idrottsutbildning, (nationellt fotbollsgymnasium) i Umeå höstterminen 2017.  Därefter gick hon vidare till UIK:s F19-lag inför säsongen 2018. Senaste året har Clara tränat tillsammans med A-lagets målvakter Tove Enblom och Agnes Granberg och haft en väldigt fin utveckling.

Elvira Fjällström är 19 år och kommer från Lycksele med Betsele IF som moderklubb. Hon började på NIU hösten 2016 och anslöt till UIK:s F19-lag säsongen 2017. Samma år gjorde hon inhopp i A-laget i Svenska Cupen och 2018 inhopp i Elitettan. Elvira har haft en mycket framgångsrik säsong 2019 i F19-laget.

Alexandra Sandström är 20 år och kommer ursprungligen från Holmsund. Hennes moderklubb är GUIF, Gimonäs Umeå IF. Som 12-åring flyttade hon till Norge och spelade under en säsong för Gratangen IL norr om Narvik. Året därpå kom hon tillbaka till GUIF och anslöt sedan till UIK 2013 för spel med F17 och därefter F19-laget. Hösten 2015 började hon på NIU och året efter gjorde Alex, som hon kallas, några inhopp i A-laget och Damallsvenskan. En korsbands- och meniskskada har av och till satt käppar i hjulet för en spikrak utveckling 2017 och 2018 men den senaste säsongen har Alex åter kunnat visa vilken talangfull och skicklig fotbollsspelare hon är.

Robert Bergström om Clara, Elvira och Alexandra:

– Detta är tre talangfulla tjejer som har tränat kontinuerligt med A-laget och är redo att vara med oss fullt ut under nästa år. Clara har varit med som målvaktsavbytare under majoriteten av våra matcher i Elitettan och går en spännande framtid till mötes.

– Elvira har väldigt starka egenskaper som fotbollsspelare och har varit tongivande i F19 under säsongen.

– I ”Alex” fall har hon haft en tuff resa med en del skador som stört henne, annars hade hon säkert redan varit uppe i A-laget. Jag tror ändå att senaste året i F19 har varit nyttigt och lagt en mycket bra grund för hennes fortsatta utveckling.

– Under 2020 kommer vi veckovis och mer regelbundet än tidigare att lyfta upp de spelare från F-19 som har kommit lite längre i sin utveckling och som är i behov av en större utmaning i träning. Det är också den största anledningen till att vi kommer att ha en mindre A-lagstrupp nästa säsong. Sedan kan spelartruppen utökas under 2020 om vi väljer att lyfta upp fler spelare permanent, det finns en stor potential i våra yngre tjejer i F19.

Clara Karlsson:

– Jag har alltid trivts väldigt bra i UIK och för mig har det varit ett mål att få ta steget upp till A-laget. Att vi nu gått upp till OBOS Damallsvenskan detta år gör det ännu mer spännande. Jag är tacksam över denna möjlighet jag fått att få tillhöra och utvecklas tillsammans med A-laget och förväntar mig bra och tuffa träningar och en mycket lärorik säsong.

Elvira Fjällström:

– Jag är otroligt peppad inför den kommande säsongen och det ska bli väldigt spännande. Det känns bra att fortsätta representera Umeå IK och jag ser fram emot denna säsong för min utveckling som fotbollsspelare och för lagets utveckling tillsammans.

Alexandra Sandström:

– Det känns väldigt roligt att få tillhöra UIK:s A-lag nästa säsong, det har alltid varit ett mål för mig. Mina förväntningar på säsongen är att vi tillsammans ska utvecklas och nå de mål vi sätter för året både som spelare, lag och förening. Individuellt vill jag såklart utvecklas så mycket jag kan inom fotbollen, träna hårt och vara med och slåss om en startplats.

 

 

Umeå IK FF